banken slaan alarm over cyberdieven

Groot alarm van de banken over de toename van het aantal ‘cyberdieven’. Ze breken in wanneer iemand online bankzaken regelt en knoeien vervolgens met transacties. Dat meldt De Telegraaf.

De criminelen maken gebruik van virussen om in te breken in computers. Iemand die zo’n virus heeft en inlogt om bankzaken online te regelen kan zo onbedoeld grote sommen geld rechtstreeks overmaken naar de bankrekening van de dieven.

Computer oorzaak
Dit type internetfraude komt de laatste tijd steeds vaker voor, zegt een woordvoerder van ABN Amro. “Het ligt niet aan de systemen van de bank, maar aan een probleem op de computer.” De bank adviseert slachtoffers om aangifte te doen en zegt klanten hierna schadeloos te stellen. Ook de ING ziet een stijging van het aantal pogingen om via het virus rekeningen te plunderen.

Programma
Op het moment van overboeken merkt de consument niets. Het geheime programma dat via de virus wordt geïnstalleerd, verandert echter de gegevens die naar de bank gaan, zoals het bedrag en de rekening waar het geld heengaat.

Totaal 10 miljoen euro
De totale internetfraude liep vorig jaar op tot 10 miljoen euro, een vervijfvoudiging van het bedrag in 2009. De Nederlandse Vereniging van Banken verwacht een toename van de totale schade. “Het aantal mensen dat digitaal bankiert wordt groter. Criminelen richten zich daar op”, aldus een woordvoerder in de Telegraaf.

Plaats een reactie